Free Essay

Psych

In: Philosophy and Psychology

Submitted By chrispydonut
Words 1705
Pages 7
1. A) B) C) D) E)

Midori's therapist suggests that she developed a dissociative identity disorder as a way of protecting herself from an unconscious awareness of her own hatred for her abusive mother. The therapist's suggestion most directly reflects a ________ perspective. cognitive social-cognitive humanistic biological psychoanalytic Michael’s sexual obsession with unusual and often inanimate objects, such as otters and dryer sheets, would best be described as which of the following sexual disorder:. Voyeurism Frotteurism Masochism Paraphilia Sadism Mr. Kalish, a long-term government employee, falsely believed that his supervisor was a communist agent who was putting poison in the employees' coffee. When Mr. Kalish was referred to a psychiatrist, he claimed to be the grandson of Abraham Lincoln. Mr. Kalish is most likely suffering from: dissociative identity disorder. agoraphobia. schizophrenia. panic disorder. an antisocial personal disorder. Jabar, a 25-year-old auto mechanic, thinks he is Napoleon. He further believes he is being imprisoned against his will in the mental hospital where his relatives have brought him for treatment. Jabar is most likely suffering from: an obsessive-compulsive disorder. schizophrenia. a panic disorder. a dissociative identity disorder. a dysthymic disorder. Several weeks after being fired from a job he had held for more than 20 years, Landon awoke one morning in a state of bewildered confusion. He had little sense of who he was and even failed to recognize his wife. Landon's experience of memory loss and confusion is most indicative of: panic disorder. phobia. generalized anxiety disorder. dissociative disorder. catatonia.

2. A) B) C) D) E)

3.

A) B) C) D) E)

4. A) B) C) D) E)

5.

A) B) C) D) E) A) B) C) D) E)

6. A disorder characterized by uncontrollable needs to act upon immediate urges and instincts is: Obsessive compulsive disorder. Impulse control disorder. Panic attacks Bipolar disorder. Delusions of persecution.

7.

A) B) C) D) E) A) B) C) D) E) A) B) C) D) E) A) B) C) D) E)

Elmer, the owner of an auto service station, suddenly began smashing the front fenders and hoods of two customers' cars. When asked why, he excitedly explained that he was transforming the cars into “real racing machines.” When an employee tried to restrain him, he shouted that everybody was fired and quickly began breaking the car windows. Elmer is exhibiting symptoms of which of the following mood disorders: a dysthymic disorder. catatonia. a panic attack. a phobia. mania.

8. Obsessions are: persistent, irrational fears of specific objects or situations. hyperactive, wildly optimistic states of emotion. false beliefs of persecution or grandeur. periodic episodes of intense dread accompanied by frightening physical sensations. offensive and unwanted thoughts that persistently preoccupy a person. 9. Compulsions are best described as: persistent fears. repetitive behaviors. illusory sensations. suicidal thoughts. false beliefs. 10. False beliefs of persecution that may accompany schizophrenia are called: obsessions. compulsions. delusions. phobias. hallucinations. 11. In a study by David Rosenhan (1973), researchers were admitted as patients into various mental hospitals after they falsely claimed to be “hearing voices.” This study best illustrated the negative effects of: the medical model. psychoanalytic theory. hallucinations. linkage analysis. diagnostic labels.

A) B) C) D) E) A) B) C) D) E)

12. A generalized anxiety disorder is characterized by: offensive and unwanted thoughts that persistently preoccupy a person. a continuous state of tension, apprehension, and autonomic nervous system arousal. hyperactive, wildly optimistic states of emotion. alternations between extreme hopelessness and unrealistic optimism. a chronic lack of guilt feelings. 13. A psychotherapist is most likely to use the DSM-IV in order to ________ various psychological disorders. cure prevent excuse explain

A) B) C) D)

E)

identify 14. Ravi brushes his teeth 18 times a day. Each time, he uses exactly 83 strokes up and 83 strokes down. After he eats, he must brush twice with two different brands of toothpaste. Ravi suffers from a(n): dysthymic disorder. obsessive-compulsive disorder. phobia. generalized anxiety disorder. bipolar disorder. A lack of conscience, guilt or remorse is most characteristic of those who have a(n) _____ disorder. dissociative antisocial personality dysthymic generalized anxiety obsessive-compulsive

A) B) C) D) E)

15. A) B) C) D) E) A) B) C) D) E)

16. Abnormally low levels of the neurotransmitter serotonin are associated with: panic attacks. schizophrenia. depression. phobias. dissociative disorders. 17. For the last month, Gabrielle has felt lethargic and has been unable to get out of bed in the morning. She has withdrawn from friends and family because she feels worthless and unlovable. Gabrielle is most likely suffering from: agoraphobia. a depressive disorder. PTSD. an antisocial personality disorder. schizophrenia. Which of the following sleep disorders would be the most incapacitating for an airline pilot during a mid-day flight? night terrors insomnia sleepwalking narcolepsy sleep apnea Disruptions in conscious awareness and sense of identity are most characteristic of ________ disorders. bipolar obsessive-compulsive personality generalized anxiety dissociative

A) B) C) D) E)

18. A) B) C) D) E)

19. A) B) C) D) E) A)

20. Which of the following disorders is classified as a mood disorder? catatonia

B) C) D) E) A) B) C) D) E)

bipolar disorder generalized anxiety disorder agoraphobia antisocial personality disorder 21. Phobias are most likely to be characterized by: a persistent, irrational fear of a specific object or situation. offensive and unwanted thoughts that persistently preoccupy the person. the misinterpretation of normal physical sensations as signs of a disease. a continuous state of tension, apprehension, and autonomic nervous system arousal. alternations between extreme hopelessness and unrealistic optimism. 22. Stanley complains that he feels apprehensive most of the time but doesn't know why. His heart begins to pound, his hands get icy, his breathing is shallow, and he breaks out in a cold sweat. Stanley most likely suffers from a(n): dysthymic disorder. obsessive-compulsive disorder. generalized anxiety disorder. phobia. dissociative disorder.

A) B) C) D) E) A) B) C) D) E)

23. Those with a narcissistic personality disorder are likely to be preoccupied with: an irrational fear of people. delusions of persecution. physical symptoms of distress. their own self-importance. sexual fantasies. 24. Luke suffers from acrophobia, a fear of high places. Luke's therapist suggests that his reaction to heights is due to his memories of the fear triggered by a childhood playground accident in which he fell off a sliding board. The therapist's suggestion of a learned disorder reflects a ________ perspective. behavioral psychoanalytic cognitive humanistic biological

A) B) C) D) E) A) B) C) D) E) A) B) C) D) E)

25. Dopamine overactivity appears to be most clearly related to: flat affect. agoraphobia. schizophrenia. dysthymic disorder. an expressionless face. 26. Psychiatrists and psychologists label behavior as disordered when it is: aggressive, persistent, and intentional. selfish, habitual, and avoidable. atypical, distressful, and irrational. biologically influenced, unconsciously motivated, and difficult to change. instinctual, obsessive, and harmful.

27. A) B) C) D) E)

After several weeks of feeling apathetic and dissatisfied with his life, Mark has suddenly become extremely cheerful and so talkative he can't be interrupted. He seems to need less sleep and becomes irritated when his friends tell him to slow down. Mark's behavior is indicative of: an obsessive-compulsive disorder. schizophrenia. bipolar disorder. agoraphobia. dysthymic disorder. About eight months ago, 14-year-old Shelley went on a drastic weight-loss diet that caused her to drop from 110 to 80 pounds. Although she is now dangerously underweight and undernourished, she continues to think she looks fat. Shelley most clearly suffers from: hypermetabolism. excess PYY. an abnormally low set point. bulimia nervosa. anorexia nervosa. Seeing one-eyed monsters would be a(n) ________. Believing that you are Christopher Columbus would be a ________. delusion; compulsion obsession; delusion hallucination; compulsion obsession; compulsion hallucination; delusion If research indicated that phobias result from a chemical imbalance in the central nervous system, this would most clearly give added credibility to: learning theory. psychoanalytic theory. the medical model. the social-cognitive perspective. the DSM-IV. Twenty-two-year-old Tawana is slightly overweight and loves to eat, particularly snack foods and rich desserts. Fearful of becoming overweight, she frequently takes a laxative following episodes of binge eating. Tawana most clearly suffers from: bulimia nervosa. anorexia nervosa. excess PYY. an abnormally high set point. hypermetabolism. While he was studying, Matthew was suddenly and unexpectedly overwhelmed by feelings of intense apprehension. For several minutes he felt so agitated that he could not catch his breath. Matthew was most likely suffering from a(n): bipolar disorder. dissociative disorder. panic attack. obsessive-compulsive disorder. dysthymic disorder.

28. A) B) C) D) E)

29. A) B) C) D) E)

30. A) B) C) D) E)

31. A) B) C) D) E)

32. A) B) C) D) E)

33. A) B) C) D) E)

Cecil is preoccupied and stressed by recurring yet unwanted thoughts of jumping out the window of his tenth floor apartment. In order to reduce his anxiety, he frequently and repeatedly counts his heartbeats aloud. Cecil would most likely be diagnosed as experiencing a(n): panic disorder. bipolar disorder. generalized anxiety disorder. obsessive-compulsive disorder. phobia. Kyle is extremely manipulative and can look anyone in the eye and lie convincingly. His deceit often endangers the safety and well-being of those around him, but he is indifferent to any suffering they might experience as a result of his actions. His behavior best illustrates: schizophrenia. dissociative identity disorder. bipolar disorder. obsessive-compulsive disorder. an antisocial personality disorder.

34. A) B) C) D) E) A) B) C) D) E)

35. Sleep apnea is a disorder involving: the cessation of breathing during sleep. periodic uncontrollable attacks of overwhelming sleepiness. hypnagogic sensations of falling or floating weightlessly. the excessive use of sleeping pills or other sleep-inducing drugs. screams and panic during deep sleep.

Answer Key 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. E D C B D B E E B C E B E B B C B D E B A C D A C C C E E C A C D E A…...

Similar Documents

Premium Essay

Psych 100

...Psych 100, Notes Sept. 6, 2012 History and Perspectives * Definitions of Psychology * The science of mental life (William James, 1890) * “The study of human or animal behaviour” (Webster’s Dictionary 1988) * “The scientific study of behavior and mind” “The scientific study of behaviour and its causes” (Passer & Smith) * Roots of the Word * Psyche – Greek for soul * Logos – Greek for the study of a subject * Related Fields * Philosophy * Rene Decartes (1595-1650) Dualism (interactionism) * Body is physical entity * Mind is nonphysical entity * Mind and body are separate, distinct entities involved in the production of behaviour * Pineal gland (Used for mind and body to communicate) * Thomas Hobbes (1588-1679) * Materialism – position that since nothing exists other than matter and energy the concept of soul is meaningless * Form of monism * Empiricism (Position that all human knowledge and thought are derived from sensory experience * Branch of Biology concerned with the scientific study of how living organisms function (Muller, Helmholtz, Fechner) * Birth of Psychology * Wilhelm Wundt * Established first independent psychology lab at university of Leipzig 1879 (birth of psychology) * Established first psychology journal 1881 * Studied consciousness (one’s......

Words: 1977 - Pages: 8

Premium Essay

Psych 1001 Ch1 Notes

...the personality of someone living a healthy lifestyle 11. Productivity: multi-tasking is considered not good, where as time management is more effective. 12. Grades: attendance is correlated with your grade, cramming doesn’t work. How did psychology developed? * is it a combination of 2 Greek words * psych * logy * The study of your soul, then changed to the study of your mind * Comes rom philosophy and physiology (how the mind influences the body) * 1870 = more focus on the mind (eg. How do the mind and bosy interact?) (need to know dates for exams) * psychology was a sub discipline of these areas William Wundt * Professor od physiology * 1879 created first experimental psych lab in Germany * The father of psych * 1879 = psych date of birth * Focused on consciousness * He taught many students, and they began teaching once they graduated and it began to spread * 1883 – 1893 = new psych research labs in north America G. Stanley Hall * former student of Wundt * 1883 = started first US research lab in John Hopkins Uni, Baltimore Maryland * 1887 = first psych journal * Early theories: structuralism vs. Functionalism * Structuralism – late 1800’s to 1927 * Edward Tichener (student of Wundt) * Studying the basic elements of consciousness * Breaking it down into smaller parts (experience reaction to it) * Introspection (if you go to a party, and......

Words: 1132 - Pages: 5

Premium Essay

Psych 555 Social Psychology

...Social Psychology Jesse Muerte Psych 555 Social Psychology Feburary 24, 2014 University of Phoenix Gary Mccullough Social Psychology Social psychology is about understanding individuals through scientific studies to see how they think, what influences their emotions and behaviors, as well as how they ultimately relate to one another. The key characteristics are defined in four ways; broad scope, cultural mandate, scientific methods, and search for wisdom. This paper expresses the concept of situationism, as well as the five core social motives in social psychology beginning with defining what social psychology is. Definition of social psychology According to its definition social psychology is the scientific study of how people think about, influence, and relate to one another (Myers, 2002). Social psychology seeks to to understand individuals as a person, and how they interact with others in a social situation, or in society in general. Social psychology seeks to both understand and define social behaviors, what triggers people to do what they do. Within social psychology, their two types of processes, which shape all sorts of behavioral attributes, are known as social and cognitive processes. These processes are what help aid psychologists in understanding why people act a certain way, which explains further into the events that have been taken to make the person the way they are. Social psychology helps us take these factors and comprehend these actions,...

Words: 1084 - Pages: 5

Free Essay

Outlineresearch Psych/610

...Outline of research proposal Misty Chambers University of Phoenix PSYCH/610 Corey Vigdor June 08, 2014 Outline of research proposal Introduction What makes people so infuriated they want to kill? Is it part of genetics, chemical imbalance, biological, or their upbringing? “During 2012, there were an estimated 1.2 million violent crimes reported to law enforcement” (Latest crime stats released, 2013, table 1). With most serial killers, their instinct to kill or murder several people starts early in life. Most serial killers started out torturing and maiming animals. We all have experience with anger or rage, but those with a conscious knows the consequences of killing. We would be remorseful. However, those who have monsters or demons within tend to listen to their demons and act upon it. “It was an urge…a strong urge, and the longer I let it go the stronger it got, to where I was taking risks to go out and kill people—Edmund Kemper” (Scott, 2014, para. 1). We may never know or fully understand the mind of a serial killer, but this author is going to try. A brief statement of purpose The purpose for this proposal is to find out what really makes people so upset with other people, sometimes to people they do not even know, to want to kill them others, thus, that person becoming a known serial killer. The rationale for conducting the study This author has always been interested in serial killers since she was small. Her mother only has true crime books and......

Words: 692 - Pages: 3

Free Essay

Psych

...Lena Davis Psych 2012 Class Topics Reaction Papers Table of Contents 1. From page 155 on topic of “Sleep” 2. From page 162 topic of “ Dream” 3. From page 165 on topic of “Hypnosis” 4. From page 167 on topic of “Meditation” 5. From page 168 on topic of “Drug Use” 6. From page 227 on topic of “Constructing Memories” 7. From page 252 on topic of “Reconstructing Memories” 8. From page 257 on topic of “Forgetting” 9. From page 432 on topic of “Stress” 10. From page 438 on topic of “Positive Psychology”   Sleep When we get tired our bodies are almost in a drunken state. Our eyes began to open and shut, our head bobs up and down and we feel as though we can’t go anymore. This is definitely a sign that it’s time to get some rest. Sleep is a way our bodies rejuvenate itself after a long day or night. After reading this section on “Sleep”, I now have a better understanding of what my body goes through. I could never understand why some times when I would take long naps, I would feel more tired than before I went to sleep or why some nights I would wake up in the middle of the night and be super energized. Our bodies go through a cycle of four continuous stages and depending on what stage we are in, when we wake up, may determine how our body feels. I also found out that taking a 20 -30 minute nap or “cat nap” as some may call it, is better than taking a nap for a hour or longer. Waking up in Stage 3 or 4 is your deepest sleep, where your......

Words: 2984 - Pages: 12

Premium Essay

Application to Clinical Psych

...obsession, which leads to thoroughgoing or compulsive cleansing rituals. Religion, sex, neatness, and hostility are other premises of obsessions. Other variations of compulsions comprise of ritualistic counting and checking a specific amount of times. The content of this paper provided an overview of OCD in the case of Bess. In addition, it explained the biological, psychodynamic, cognitive, and behavioral theories as they applied to the disorder analyzed in my selected case. References CAMH. (2012). What causes OCD? Retrieved on November 1, 2014, from http://www.camh.net/About_Addiction_Mental_Health/Mental_Health_Information/OCD/ocd_ causes Goodman, W. (2010). What Causes Obsessive-Compulsive Disorder (OCD)?. Psych Central. Retrieved on February 12, 2012, from http://psychcentral.com/lib/2006/what-causes-obsessive-compulsive-disorder- ocd/ Ko, S. (2000) Uncontrollable Irrational Fears – Overcoming Obsessions, Compulsions and Phobias: Armour Publishing. Meyer, R., Chapman, L. K., & Weaver, C. M. (2009). Case studies in abnormal behavior. (8th ed.). Boston, MA: Pearson/Allyn & Bacon. ...

Words: 1662 - Pages: 7

Premium Essay

Psych 6104

...ASSIGNMENT COVER SHEET ------------------------------------------------- Student: Billyn Tarplain ------------------------------------------------- ------------------------------------------------- THIS FORM MUST BE COMPLETELY FILLED IN Follow these procedures: If requested by your instructor, please include an assignment cover sheet. This will become the first page of your assignment. In addition, your assignment header should include your last name, first initial, course code, dash, and assignment number. This should be left justified, with the page number right justified. For example: Tarplain, B PSYCH 6401-8 Industrial/Organizational Psychology | Save a copy of your assignments: You may need to re-submit an assignment at your instructor’s request. Make sure you save your files in accessible location. | | PSYCH 6401-8 | Audrey Rabas, PhD | | | Assignment #7 | Analyze A Charismatic Leader | | | | | Academic integrity: All work submitted in each course must be your own original work. This includes all assignments, exams, term papers, and other projects required by your instructor. Knowingly submitting another person’s work as your own, without properly citing the source of the work, is considered plagiarism. This will result in an unsatisfactory grade for the work submitted or for the entire course. It may also result in academic dismissal from the University Faculty Use Only Sir Richard Charles Nicholas......

Words: 1725 - Pages: 7

Free Essay

Sport Psych Reflection

...Sport Psych Reflection When working out comes to mind my first thought is a workout that is fast pace, not boring, keeps me interested, and involves other people. With that being said the workout we did on Friday did all of the following stated in the first sentence. It is important to me that a workout is fast pace, involves others, and is not boring because a workout that keeps your adrenaline pumping, involves others and stays intense helps with conditioning, building strength, and burning calories. The type of workout I thing best describes what we did as a class on Friday is circuit training. Circuit training increases your strength and aerobic fitness and burns lots of calories. Although you don’t get the same level of conditioning as if you would performing your strength training and aerobics separately. I love the fact of the quick workout and on to the next with little rest between workouts because its keeps you focus, keeps your heart rate up which a workout supposed to do, especially for a person like me who loves to play basketball all day long. I need a workout that includes another person because I feel it keeps me focus and you have another person who pushes you to go harder during the workouts as if I was working out alone I would probably go through the motion, resulting in me not getting a greater outcome out of working out. I also love the fact of having an instructor who keeps you motivated and make sure you’re doing what needs to be done when working...

Words: 367 - Pages: 2

Premium Essay

Psych 640 Complete Class

...PSYCH 640 COMPLETE CLASS To purchase this visit following link: http://www.activitymode.com/product/psych-640-complete-class/ Contact us at: SUPPORT@ACTIVITYMODE.COM PSYCH 640 COMPLETE CLASS PSYCH 640 Complete Class PSYCH 640 – Week 1 – DQ 1 PSYCH 640 – Week 1 – DQ 2 PSYCH 640 – Week 1 – DQ 3 PSYCH 640 – Week 1 – Individual – History of Cognitive Psychology Lecture PSYCH 640 – Week 2 – DQ 1 PSYCH 640 – Week 2 – DQ 2 PSYCH 640 – Week 2 – Individual – Visual Information Processing PSYCH 640 – Week 2 – Learning Team – Perception, Attention, Encoding, and Performance Presentation PSYCH 640 – Week 3 – DQ 1 PSYCH 640 – Week 3 – DQ 2 PSYCH 640 – Week 3 – DQ 3 PSYCH 640 COMPLETE CLASS To purchase this visit following link: http://www.activitymode.com/product/psych-640-complete-class/ Contact us at: SUPPORT@ACTIVITYMODE.COM PSYCH 640 COMPLETE CLASS PSYCH 640 Complete Class PSYCH 640 – Week 1 – DQ 1 PSYCH 640 – Week 1 – DQ 2 PSYCH 640 – Week 1 – DQ 3 PSYCH 640 – Week 1 – Individual – History of Cognitive Psychology Lecture PSYCH 640 – Week 2 – DQ 1 PSYCH 640 – Week 2 – DQ 2 PSYCH 640 – Week 2 – Individual – Visual Information Processing PSYCH 640 – Week 2 – Learning Team – Perception, Attention, Encoding, and Performance Presentation PSYCH 640 – Week 3 – DQ 1 PSYCH 640 – Week 3 – DQ 2 PSYCH 640 – Week 3 – DQ 3 PSYCH 640 COMPLETE CLASS To purchase this visit following......

Words: 666 - Pages: 3

Premium Essay

Psych

...conclusion, one of my biggest problems is that I do not get enough sleep. Most of this is because I am not good at making sure I get to bed on time. I am not motivated to complete my homework, which forces me to stay up very late in order to complete it by the deadline. My sleep deprivation has caused many unpleasant symptoms such as irritability, moodiness, addiction to coffee, and social changes in my relationships with my friends. In order to fix this problem I need to improve my problem solving skills and manage my time better. I realize that my lack of sleep has been negatively affecting my grades and over all well being. I need to get more sleep in order to have a healthy lifestyle. I will use the concepts that I have learned in this psych class...

Words: 1613 - Pages: 7

Premium Essay

Psych

...Child and Adolescent Psych Test 2 Chapter 5-9 a. Cephalocaudal Development: Upper part of the head to the lower parts of the body. Proximodistal Development: trunk outward- from body’s central axis toward periphery 1. Infants growth (slow and consistent or in spurts) b. Appears continuous but actually occurs in spurts c. Weight doubles at about 5 months, triples by first birthday 2. Failure to thrive: identify what would cause it, and what it is d. Growth impairment during infancy and early childhood e. Causes may be organic or non-organic i. Biologically based or non-biologically based 1. Improper love, low birth weight, low BMI f. Linked to physical, cognitive, behavioral, and emotional problems 3. Identify different parts on a neuron (axon, dendrites, myelin sheath) g. Cell body, dendrites, axon: Receive and transmit messages 4. Understand what myelin sheath does h. Make messages more efficient: insulator of our electrical system 5. Understand how we unfold as far as our locomotion (sit up, crawl, etc.) understand progression of those i. Roll over, sit, crawl, creep, walk (supported and unaided), climb steps, run, walk backward, kick a ball, jump 6. Creep and craw is not the same thing!^ j. Creep: belly does not touch ground k. Crawl: drag belly on ground 7. Visual cliff: why would we use that test, what is it, etc. l. Gibson and Walk......

Words: 795 - Pages: 4

Premium Essay

Psych 625

...Multicultural Project Planning Post War Iraq Jill Garcia Britt PSYCH 620 April 11, 2016 Dr. Jay Greiner Multicultural Project Planning Post War Iraq Introduction Multicultural project planning is a method of planning that gives careful thought to all cultures at the time the project is constructed. The project that includes a difference of multiple customs, concerning development or behavior of the followers is referred to as a multicultural project. Although all of the people taking part in the project derive from the same region, the person in charge will be dealing with several civilizations, their outlooks and behaviors (Rothman, 2001). The differences in cultures cause the researchers to try to identify various plans that would be fitting for the multicultural project. The humanitarian organization is employed to expand into Iraq to aid in the country’s rebuilding effort. The Iraq war was ten years in length and had many casualties. The lives of the civilians and loss to the world will never be forgotten. Many years after the war is over, the Iraqi people are living in unsanitary and unhealthy conditions. Many of the homes were damaged and some destroyed. Their water has been tarnished, markets and institutions have been looted and means of transportation such as bridges and roads have been demolished. The war stopped the leadership of Saddam Hussein but they are still having many traumatic issues from the war that is even more painful than when...

Words: 1463 - Pages: 6

Premium Essay

Psych Final

...Anthony Lucarella Psych Final Prof. Altmann 7 July 2015 1. A person's thinking or behavior can be classified as abnormal if it violates the (unwritten) rules about what is expected or acceptable behavior in a particular social group. Their behavior may be incomprehensible to others or make others feel threatened or uncomfortable. Social behavior varies markedly when different cultures are compared. The definition of abnormal behavior can fall under multiple criteria. They are statistically rare and deviant from social norms. Statistical frequency approach is when the behavior is considered out of the norm being compared to the general population around them. Maladaptive behavior approach defines a behavior as psychologically damaging or abnormal if it interferes with the individual’s ability to function in his or her personal life or in society. The social norms approach says that a behavior is considered abnormal if it deviates greatly from accepted social standards, values, and norms. Failure to Function Adequately is when a person is considered abnormal if they are unable to cope with the demands of everyday life.  They may be unable to perform the behaviors necessary for day-to-day living e.g. self-care, hold down a job or interact meaningfully with others. I believe the one with the best criteria is maladaptive behavior approach. The major problem with social norms and statistical frequency is that they don’t differentiate whether a behavior is psychologically......

Words: 506 - Pages: 3

Premium Essay

Psych 450

...agencies within a schizophrenic patient’s life. References Anon. (2005). ‘Social defeat’ linked to psychotic disorder development. Psychological Medicine. 2005 :( 35) 1155-1163. Retrieved from:http://www.schizophrenia.com/ sznews/archives/002233.html BioMed Central (2010, February 1). Hidden cost of schizophrenia. ScienceDaily. Retrieved October 22, 2010, from http://www.sciencedaily.com /releases/2010/01/100127211855.htm Couture, S. (2010). Neurocognition, social cognition, and functional outcome in schizophrenia and high functioning autism. Retrieved from: http://www.unc.edu/~dpenn/ dissertations.html Dekokal, M. (2010). Human development and socialization. Chapter 8. Retrieved from: http://faculty.weber.edu/mdekokal/Psychology/Psych%203100/Div%20PPT/Summer%20Div%20PPT/8%20Human%20Development%20&%20Socialization.ppt Duke University (2010, January 22). Team finds childhood clues to adult schizophrenia. ScienceDaily. Retrieved October 22, 2010, from http://www.sciencedaily.com /releases/2010/01/100121135901.htm Haimowitz, A. (2005, November). Twin, adoption and family studies. Retrieved from http://www.personalityresearch.org/papers/haimowitz.html Kalapatapu, R. and Dunn, D. (2010, May 16). Schizophrenia and other psychoses. Retrieved From http://emedicine.medscape.com/article/914840-overviewMental Health America. (2010)....

Words: 1102 - Pages: 5

Premium Essay

Study Guide for Psych

...Test Plan Psych Final Medications – 7 Dystonia- sustain contraction of the muscles in the face. Mm tightness, head/nick/through, can’t swallow—like a cramp. Akathisia- restlessness, inability to sit still, agitation, excitement, insides are just jumping out of you. Antisocial-mine, mine I don’t care who I hurt, may break rules, social norms, and conformity-stealing. NMS(neurolytic malignant syndrome)- Produced by a neurolyptic drug(antipsychotics-typical or atypical). Causes severe EPS-where you get muscle breakdown; you have rhabdomyolosis. Confusion, agitation, disoriented, BP starts going up “peaking”, pulse starts peaking, fever peaks and goes up, Severe EPS, hyperthermia, HTN, tachycardia, What drug causes agranulocytosis, and how do I know that I got it? Clozaril: fever, sore throat, and malaise. Cholesestatic jaundice(SE of a neuroleptic-antipsychotic meds): N, V, malaise, RUQ pain, low grade fever. What drug do I have to worry about electrolyte imbalances? Lithium. Assessment 3 - ? Flight of ideas- rapid thoughts of a connected theme. Loose associations-jump from one subject to another. When we’re doing assessments- subjective (what they tell us)vs objective(measurable data); assessment, and your plan. Flight of ideas Flight of ideas- rapid thoughts of a connected theme. Loose associations-jump from one subject to another. Therapeutic communication 3 What to do when a patient is panic’ed when entering a psych unit; ......

Words: 1546 - Pages: 7