Free Essay

Ion de Liviu Rebreanu

In: Novels

Submitted By alexutzusrl95
Words 2266
Pages 10
,, Ion ”

de Liviu Rebreanu

-eseu-

Liviu Rebreanu (1885-1944) este considerat creatorul romanului romanesc modern, intrucat "Ion" este privit ca "cea mai puternica creatie obiectiva a literaturii romane" . Aparitia lui Rebreanu in literatura il situeaza intre traditie si inovatie. LiviuRebreanu incheie epoca literaturii semanatoriste si poporaniste dominata de idilism si compasiune, si deschide un drum nou, in care scriitorul a asimilat si s-a integrat viziunii europene dominante.
"Ion" a fost publicat in anul 1920, dupa o lunga perioada de elaborare, asa cum insusi scriitorul mentioneaza in finalul operei, intre martie 1913 - iulie 1920. Liviu Rebreanu a pornit în scrierea acestui roman de la fapte reale, pe care le-a transfigurat în opera sa. Romanul este o monografie a realităților satului ardelean de la începutul sec. al XX-lea, ilustrând conflictul generat de lupta aprigă pentru pământ, într-o lume în care statutul social al omului este stabilit în funcție de averea pe care-o posedă,fapt ce justifică acțiunile personajelor. Modernismul romanului rezida din complexitatea constructiei narative, din multitudinea planurilor de actiune si din numarul mare de personaje(80) . Perspectiva narativa
"Ion" apartine speciei literare romanul. Perspectica narativă este auctorială, făcută din punctul de vedere al unui narator detaşat, obiectiv, care nu intervine în desfăşurarea acţiunii prin comentarii sau explicaţii, un narator omniscient şi omniprezent, care relatează la persoana a treia, prin focalizare zero, dând cititorului impresia că stăpâneşte naraţiunea..Stilul e neutru, impersonal, limbajul e regional. Romanul este conceput ca avand o structura circulara, prin simetria incipitului cu finalul si se realizeaza prin descrierea drumului care intra si iese din satul Pripas,loc al actiunii romanului .Descrierea finala a romanului inchide simetric romanul si face accesibila semnificatia simbolica a drumului prin metafora soselei-viata. Romanul e organizat in doua parti : "Glasul pamantului" si "Glasul iubirii"si reflecta patimile conflictuale: pamantul si iubirea.La nivelul planurilor narative se disting cele doua "lumi" care sunt tratate alternativ: lumea taranimii cu lumea intelectualitatii . Acest procedeu e denumit tehnica planurilor paralele, trecerea de la un plan narativ la altul realizandu-se prin alternanta,succesiunea secventelor narative valorificand inlantuirea . La nivel microtextual se remarca utilizarea tehnicii contrapunctului(prezentarea aceleiasi teme in planuri diferite). Primul plan surprinde viata tânarului taran Ion Pop al Glanetasului.Al doilea plan, paralel si interferat primului prezinta viata familiei învatatorului Zaharia Herdelea.In planuri secundare apare lupta îndârjita a lui Vasile Baciu pentru a-si apara pamântul; lupta lui Avram pentru salvarea averii implicate într-o afacere,lupta preotului Ion Belciug pentru a zidi biserica de piatra în satul Pripas; lupta fetelor si a familiilor lor pentru o partida, un mariaj cât mai bun; concurenta dintre avocatii si functionarii marunti, ca si luptele pentru o brazda din ogorul vecinului. Tema romanului o reprezinta lupta unui taran sarac pentru a obtine pamantul si consecintele actelor sale. ,,Ion” dezvăluie o tema care l-a preocupat pe scriitor de-a lungul întregii sale creaţii:viata satului transilvanean de la inceputul secolului XX, in care demnitatea si locul omului in colectivitate se masoara in functie de avere, de pamant.
Titlul este simbolic-ION=NOI si este dat de Ion al Glanetasului ,personajul eponim al romanului.
Coordonate spatio-temporale
Detaliile toponimice (Armadia, Pripas) dau veridicitate prezentării şi îl familiarizează pe cititor cu aspectele etnografice şi sociale ale lumii prezentate. Prin urmare, descrierea ilustrează condiţia socială a unor personaje şi anticipează rolul acestora în desfăşurarea narativă.
Incipitul fixeaza in mod detaliat spatiul geografic subliniind maniera realista in care este scris romanul.Drumul care este personificat devine totodata o metafora a trecerii dinspre spatiul real inspre spatiul imaginar.
Expozitiunea
Romanul incepe intr-o zi de duminica , in care locuitorii satului Pripas se afla la hora . În sat, domină mentalitatea că oamenii sunt respectați dacă au oarecare agoniseală, fapt ce face ca relațiile sociale să fie tensionate între „sărăntoci“ și„bocotani“, între chibzuința rosturilor și nechibzuința patimilor, ceea ce face să se dea în permanență o luptă aprigă pentru existență. Destinele personajelor sunt determinate de această mentalitate, de faptul că familiile nu se întemeiază pe sentimente, ci pe interese economice. In centrul adunarii este grupul dansatorilor .Cercul horei este centrul lumii satului, este o descatusare de energie.Asezarea privitorilor reflecta relatiile sociale, fruntasii satului, primarul si chiaburii discuta separat de taranii asezati pe prispa. Fetele ramase nepoftite la hora privesc, iar mamele si babele mai retrase vorbesc despre gospodarie. Sunt prezentati intelectualii satului, preotul Belciug, familia invatatorului Herdelea care vin sa priveasca fara sa se amestece in joc.In hora sunt numai fete si flacai. Hotararea lui Ion de o lua pe Ana la joc, desi o place pe Florica cea saraca constituie inceputul confictului.
Intriga
Venirea lui Vasile Baciu , tatal Anei , de la carciuma la hora si confruntarea verbala cu Ion pe care-l numeste hot si talhar pentru ca sarantocul umbla sa-i ia fata promisa unui bogat ,George Bucluc constitiue intriga romanului.Rusinea pe care i-o face Vasile Baciu lui Ion la hora in fata satului starneste dorinta de razbunare a lui Ion care la randul lui il va face de rusine pe Baciu lasand-o insarcinata pe Ana pentru al determina sa accepte nunta. Conflictul este atat de natura exterioara cat si de natura interioara.Cel de natura exterioara se diversifica in functie de planurile narative astfel. Un conflict exterior intre Ion al Glanetasului si Vasiliu si intre Ion si George Bulbuc. In planul intelectualitatii conflictul este intre Herdelea si Belciug iar exista un conflict national deoarece satul este reprezentat in conditiile stapanirii austro-ungare.Conflictul interior este la Ion si anume dorinta de a stapani mai multe pamanturi si iubirea pentru Florica. El este sfasiat de doua patimi:patima pamantului si patima pentru Florica. Desfasurarea actiunii graviteaza în jurul protagonistului, flacaul chipes, voinic, inteligent, si vrednic, dar sarac, Ion al Glanetasului, care datorita dorintei de a se îmbogati îsi sacrifica iubirea. Florica, o fata frumoasa, însa saraca asemenea lui,reprezinta simbolic”glasul iubirii” de care Ion incearca sa uite in momentul in care se casatoreste cu Ana, simbol al “pamantului”;Ana , fiica unui bogatas al satului, Vasile Baciu, echivaleaza pentru personaj cu intrarea in posesie a pamantului ravnit pentru care protagonistul este capabil sa sacrifice tot. Casatorindu-se cu fata bogata, dar urata , al carei tata a consimtit sa i-o dea de sotie, numai dupa ce a aflat ca a sedus-o si ca, în consecinta, gândul lui de a o marita cu George Bulbuc, cel mai bogat flacau din sat, nu se mai poate împlini, eroul simte ca si-a redobandit demnitatea.
Dupa casatorie, Ion o maltrateaza pe Ana pâna când aceasta, nemaiputând suporta, se sinucide, lasând în urma-i un copil de câteva luni, care in scurt timp moare si el. Vasile Baciu crede ca, dupa moartea Anei si a copilului, ar putea primi pamânturile înapoi, dar legea însa nu-l favorizeaza,iar preotul satului, Belciug, speculeaza nestiinta lor, determinandu-i ca, dupa moarte, sa lase toata averea lor bisericii. Deznodamantul Între timp, Ion vrea sa recupereze iubirea pierduta, pe Florica, devenita sotia lui George Bulbuc, care îl surprinde noaptea în curtea sa si-l omoara. George nu este decat un instrument in mana destinului pentru ca il omoara pe Ion. Este arestat, Florica ramane singura, iar averea revine Bisericii.
Finalul romanului surprinde satul adunat la sărbătoarea sfințirii noii biserici, descrie drumul care iese din satul pripas, viața urmându-și cursul firesc.
Prin romanul “Ion”, Liviu Rebreanu a dat literaturii române întâia creaţie epică de mari dimensiuni în care se simte pulsaţia vieţii, scriitorul dovedind că are vocaţia construcţiilor monumentale.
Caracterizarea personajelor Galeria de personaje a romanului este impresionanta si de neuitat. Alaturi de Ion, Ana, Florica, George Bulbuc sau Vasile Baciu, Zenobia, Alexandru Glanetasu etc. - reprezentanti ai taranimii, bogate sau sarace -, se afla reprezentanti ai altor categorii sociale: invatatorul Herdelea si familia sa, preotul Belciug etc. Ion al Glanetasului , protagonistul și personajul eponim al romanului, este un personaj realist, tipic, monumental şi simbolic prin tragismul său, consumându-se între iubire şi patima pentru pământ . Desi taran, Ion este un personaj modern si "rotund" prin complexitatea trairilor, prin forta conflictului interior ce se manifesta patimas si prin analiza psihologica de introspectare a caracterului.Eun personaj realist, tipic pentru patura sociala a taranimii legate vital de pamantul care-i asigura existenta si respectul colectivitatii. Portretul moral este construit din trasaturi contradictorii si complexe, ce reies, indirect, din comportamentul plin de energie, din atitudinea, gandurile framantarile patimase ale protagonistului care-i si determina destinul. De la inceput, Ion este sfasiat de doua forte interioare, glasul pamantului si glasul iubirii, cazand victima previzibila acestor patimi. Pentru pamant isi sacrifica iubirea pentru ca ‘’pamantul ii e drag ca ochii din cap’’ ( ...) pamantul i-a fost mai drag ca o mama’’.Setea de pamant este trasatura dominanta a personalitatii sale, facand din el un personaj memorabil prin aceea ca intreaga sa energie este canalizata indeplinirii scopului de a avea pamant: ‘’glasul pamantului patrundea navalnic in sufletul flacaului ca o chemare, coplesindu-l.’’Fiind dominat de dorinta de a fi respectat in sat, stapanit de o dorinta navalnica, un temperament controlat de instincte primare, hotarat si perseverent in atingerea scopului, dar si viclean, Ion isi urzeste cu meticulozitate si pricepere planul seducerii Anei. Încălcând moralitatea satului prin adulter, Ion moare ucis de George cu sapa în cap, într-o scenă naturalistă ce reprezintă forma neutră a moralizării. Ana ,fata instaritului Vasile Baciu, pare nascuta sub semnul nefericirii ,fiind parca predestinata unei existente tragice. Intreaga sa existenta este guvernata de iubire si blandete ,virtuti care intregesc un portret moral superior .Ea este harnica ,supusa ,rusinoasa , prototipul femeii de la tara. Din punct de vedere fizic, Ana este insignifianta .Firava si fara personalitate ,covarsita de vointa lui Ion ,imbatata de cuvintele si gesturile lui dragastoase ,Ana va deveni o victima usoara a flacaului interesat numai de zestrea sa si-l va lua de barbat .Bătută de tată și de soț, rămasă fără sprijin moral, dezorientată și respinsă de toți, se spânzură.Intr-un sfarsit, sinuciderea devine pentru eroina romanului sinonima cu refuzul unei existente infernale si cu descoperirea linistii depline, singura suportabila. Vasile Baciu, tatal Anei, fusese un om harnic, mereu printre fruntasii satului. Se insurase cu o fata bogata si urata, pe care insa a iubit-o si a respectat-o, caci datorita ei a intrat in randul oamenilor avuti". .Fire apriga si autoritara, Vasile Baciu il vrea ginere pe George Bulbuc ,un pretendent instarit al fiicei sale-si nu pe Ion ,un baiat sarac. De indata ce afla ca Ana se lasase sedusa de sarantocul" de Ion, Vasile Baciu o va bate cumplit, fara a tine seama de copilul pe care aceasta il avea in pantece . Fire violenta, de o brutalitate iesita din comun, Vasile Baciu se aseamana, in acest sens, cu Ion, dusmanul sau.
Preotul Ion Belciug
Duhovnic si educator, preotul isi cunoaste bine misiunea in satul pe care-l pastoreste. El sfatuieste, indeamna sau mustra, dupa imprejurari, oamenii care-i cer ajutorul sau care se abat de la normele morale. Belciug ramasese vaduv din primul an de preotie. Era un om slaab sibolnavicios.Vaduvia si strasnicia i-au dobandit faima de sfant . Florica E cea mai frumoasa fata din Pripas, dar fara zestre., opusa Anei, prin frumuseţea si spontaneitatea ei. Ea ii smulge lui Ion mărturisirea: "în inima mea. tot tu ai rămas crăiasa" Însuşirile fizice ale Floricăi pun în evidenta indirect profunzimea sentimentelor lui ION fata de ea .Ea îl iubeşte pe Ion cu pasiune. Dar fiind mai săraca decât Ion,nu pot fi fericiţi împreuna .Soarta Floricăi este nefericita . Cel pe care-l iubise cu adevărat n-a putut sa-i aparţină din cauza impedimentelor de ordin social. Parasita de Ion din teama de a nu rămâne nemăritata se casatoreste cu George Bulbuc, fara sa tina seama de dorinţele inimii.
Titu Herdelea este un personaj foarte complex, ii place sa studieze oamenii pentru a vedea reacţiile lor fara a face insa rau cuiva. Scrie poezii si citeste foarte multe ziare si carti de la preotul Belciug si mai apoi de la un notar la care lucreaza pentru un timp .Titu este un personaj rotund si pozitiv. E un personaj autobiografic deoarece autorul recunoaşte ca multe din caracteristicile lui Titu le are si el.
George Bulbuc , e cel mai bogat flăcău din sat , este o partida buna pentru oricare fata.Vrea sa se casatoreasca cu Ana, dar devine sotul Floricai.Dintr-un om bun se transforma intru-n criminal ,devenind ucigasul lui Ion, pe care-l prinde iubindu-se cu nevasta lui.
Repere critice
"Cand ai reusit sa inchizi in cuvinte cateva clipe de viata adevarata, ai realizat o opera mai pretioasa decat toate frazele frumoase din lume" (Liviu Rebreanu ) Prin romanul “Ion”, Liviu Rebreanu a dat literaturii române întâia creaţie epică de mari dimensiuni în care se simte pulsaţia vieţii, scriitorul dovedind că are vocaţia construcţiilor monumentale. Romanul are un caracter epopeic, prin senzaţia atât de plină a vieţii, “glasurile se amestecă şi se confundă în zgomotul inimii” (N. Manolescu). Eugen Lovinescu (în “Istoria literaturii române contemporane”) observa: “Ion este expresia instinctului de stăpânire a pământului, în slujba căruia pune o inteligenţă ascuţită, o viclenie procedurală şi, mai ales, o voinţă imensă”. Ne aflam in fata unui scriitor obiectiv, care uimeste prin puterea de a prezenta viata in complexitatea ei sociala si psihologica, prin personaje surprinse in \"umila si precara lor realitate sociala\"(Tudor Vianu).
Rebreanu se distinge in literatura noastra prin realismul viziunii, prin caracterul social al prozei sale, prin arhitectura riguroasa, desavirsita, in marele sale creatii, prin \"darul masiv de a crea viata\". (M.Sebastian)

STEFANESCU MIHAI cl .a X-a C…...

Similar Documents

Free Essay

Indicatori de Eficienta

...Modul de calcul al unor indicatori de eficienţă a investiţiei[1] Evaluarea proiectului de investiţii reprezintă o activitate distinctă în procesul de pregătire, de elaborare a oricărei decizii de investiţii, indiferent de anvergura proiectelor. Ea este destinată să asigure fundamentarea tehnico-economică şi financiară a deciziilor de investiţii, să pună în evidenţă eficienţa proiectului. Evaluarea economică va trebui să arate în ce măsură va contribui proiectul la dezvoltarea societăţii în general, şi dacă, sub acest aspect, se justifică resursele care se cheltuiesc. Evaluarea proiectului oferă investitorilor şi băncilor informaţiile esenţiale şi de detaliu necesare pentru adoptarea deciziilor în deplină cunoştinţă de cauză. Informaţiile privind evaluarea eficienţei economice constituie suportul adoptării sau respingerii proiectelor de investiţii. 1 Indicatori ai eficienţei fără luarea în consideraţie a factorului timp 1 Valoarea capitalului pentru investiţie Realizarea unui proiect de investiţii presupune existenţa unor capitaluri, a căror mărime este determinată de cheltuielile de achiziţie a utilajelor, de cele pentru construcţia clădirilor, cumpărarea terenurilor, precum şi de alte cheltuieli necesare punerii în funcţiune a echipamentului. Se stabilesc sumele necesare acoperirii costurilor de exploatare pe perioada de demaraj şi pe cea de funcţionare la întreaga capacitate. Astfel, este stabilit costul total al......

Words: 1472 - Pages: 6

Free Essay

Peugeot Ion: Rebuild an Innovative Product

...* CONTENTS I. Internal analysis 4 A. Key facts 4 B. PSA in brief 4 C. Company overview 5 D. The electric vehicle 6 E. Focus on Peugeot Ion, the tangible product 6 F. Services 7 II. Macro 7 A. Ecological and Economical factor 7 B. Political factor 8 1. Legislations and government interventions 8 III. Micro 8 A. PURCHASE behavior: environmental vs. economical concern 8 B. Competitors offer 9 1. Specialist carmakers 9 2. Renault – Nissan 9 C. Substitutes products 10 1. Other concepts of “green cars” 10 IV. SWOT 11 A. Strengths 11 1. Strong research and development capabilities 12 2. Increasing operational performance 12 3. Partnership with Mitsubishi 13 B. Weaknesses 13 1. High indebtedness 13 2. Autonomy/performances and Charging battery time 14 C. Opportunities 14 1. Strategic alliances 14 2. Poised to benefit from growing automotive markets in China, Latin America and Russia 15 3. Growing worldwide demand for more environmentally friendly vehicles 15 4. Stringent environmental regulations 16 D. Threats 16 1. Intense competition 16 2. Foreign currency risk 17 V. Segmentation 17 A. Criteria of segmentation 17 urrent target of the Peugeot iOn 18 VI. Current strategy 19 A. Objectives of the Group 19 B. Competitive advantage 20 C. Competitive environmental strategies 20 D. First Mover Advantage 20 E. BCG Matrix analysis 21 VII. Questionnaire results 22 VIII....

Words: 11707 - Pages: 47

Free Essay

Ion Beam Machining

...processes, material is removed at atomic or molecular level specially in ion beam machining and elastic emission machining. In case of electron beam machining, material removal takes place due to thermal erosion. Here, the size of beam is so small that even a few micron size diameter holes can be drilled, thousands in numbers, in a few seconds. This process is suitable for μ-hole drilling in very thin electrically conducting as well as non-conducting sheets. But these processes cannot be employed for finishing large size components. Magnetic abrasive finishing process can be used to produce sub-micron (as low as 8-10 nm) level surface finish on flat and cylindrical (internal as well as external) surfaces. However, to transfer the patterns one would need a process like chemical machining. For example, to produce ICs or very large scale integrated circuits, one has to use photochemical machining which has gone through many developments recently. An ion beam is a type of charged particle beam consisting of ions. Ion beams have many uses in electronics manufacturing (principally ion implantation) and other industries ..Ion beam machining takes place in a vacuum chamber, with charged atoms (ions) fired from an ion source towards a target (the work piece) by means of an accelerating voltage. The process works on principles similar to electron beam machining, the mechanism of material removal is quite different. Ion beam machining (IBM) is closely associated with the phenomenon of......

Words: 295 - Pages: 2

Free Essay

Extraccion de Proteinas

...TALLER 3. EXTRACCIÓN DE PROTEINAS Preguntas teóricas 1. Proceso para la extracción de proteínas: Precipitación salina o salado con Sulfato de Amonio a) El primer paso a seguir para un proceso de extracción de proteínas es la lisis o rotura celular, en la cual, se ‘destruyen’ los bordes celulares (membrana plasmática y/o pared celular según el caso) para así permitir la liberación de las proteínas de interés, sin ninguna modificación molecular, evitando efectos secundarios por degradación térmica o proteólisis, entre otros (Universidad Nacional de Quilmes, 2009). Para lo anterior, y según las características del tejido u organismo de estudio existen varias técnicas como * Lisis celular: consiste en suspender las células en una solución hipotónica para inducir la entrada de agua a ellas (presión osmótica) causando su hinchamiento y rotura. Este procedimiento es válido para células sin pared celular (Universidad Nacional de Quilmes, 2009). * Homogenización: es un proceso de destrucción mecánica, el cual puede inducirse por medio de una licuadora o un homogenizador, que generan un cambio brusco de presión y como consecuencia se ‘rompe’ la célula (ITESCAM, 2010). * Ciclos de congelación: la rotura se da por cambios bruscos de temperatura a los que se somete la muestra celular (ITESCAM, 2010). b) Luego de la lisis, se procede a la separación de los diferentes componentes celulares, esto se puede llevar a cabo por medio de centrifugación diferencial (10......

Words: 1306 - Pages: 6

Free Essay

Kll Ions

...Cu2+                                     Blue-green Aqueous Ion Colors Cu1+                                     Green Cu2+                                     Blue Fe                                         Yellow to red-orange (depending on anion and charge of Fe); in                                                rare cases, can form complex ion with a deep blue color Fe2+                                      yellow-green (depending on the anion) Fe3+                                      orange-red (depending on the anion) Co2+                                     Pink       Cr3+                                      Violet (Cr(NO3)3 to Green (CrCl3) Ni2+                                      Green Mn2+                                    Pink Pb3+                                      blue-green (Pb2+ and Pb4+ are colorless) V2+                                       violet V3+                                       blue-green MnO4-                                  Purple (Mn w/ +7 oxidation state is purple) CrO42-                                  Yellow Cr2O72-                                Orange Cu(NH3)42+                         Dark Blue; produced when ammonia is added to Cu2+ solutions FeSCN2+                              Red-brown, Wine-red to dark orange CoCl42-                                Blue (Co2+ with HCl will form a CoCl42- complex that is blue) Ti(H2O)63+                           Purple • Al, K, Li, Mg, Na, Ca, Ba, Sr, Zn are......

Words: 289 - Pages: 2

Free Essay

Cations and Ions

...regular geometric shapes of crystals reflect the orderly arrangement of the atoms, ions, or molecules that make up the crystal lattice. Many different types of compounds will form crystals when solid; metals and ionic compounds are almost always in solid crystal form at room temperature. Only a few covalently bonded compounds are solids at room temperature. Of those covalent compounds that are solid, not all form crystals. The ones that do not are referred to as amorphous. Many covalently bonded compounds which are liquids or gases at room temperature will crystallize at lower temperatures (i.e. water forming ice). In this experiment, you will be using styrofoam spheres as models of atoms or ions to gain insight into the ways in which metallic or ionic crystals are formed. You will investigate three basic crystal structures which can form if all of the particles are the same size, as would happen in a pure metal: simple cubic (SC), body-centered cubic (BCC), and face-centered cubic (FCC). structures. Using the styrofoam models, you will determine the number of nearest neighbors (the coordination number) of the particles in each of these structures. In a simple crystal structure, all atoms or ions of the same type should have the same coordination number; in other words, any atom or ion of the same element is identical with respect to size and position relative to its neighbors. When ions form crystals, the cations and anions are normally different sizes. ......

Words: 1802 - Pages: 8

Free Essay

Chemical Bonding Lewis Structures and Shapes of Molecules and Ions

... Kevion Young General Chemistry II Lab Zakita Jones February 25, 2014 –March 25, 2014 Labs # 3 and 4 Title: Chemical Bonding Lewis Structures and Shapes of Molecules and Ions References/Tools: 1. Chapter 9: Models of Chemical Bonding 2. Chapter 10: The Shapes of Molecules 3. The Modern Periodic Table 4. Electron Configuration (SPDF notation, Orbital diagram), Lewis Symbols, Lewis Structures, Molecular Formulas, and Molecular Diagrams 5. Ion and Molecules, Tetrahedral Geometry (109 degrees) , Planar Geometry (120 degrees), and Linear geometry (180 degrees) 6. Page 279 7. VESPR Theory (Chapter 10) (Valence Electrons Pair Repulsion Theory) Objective: To learn and study about chemical bonding, chemical formulas, Lewis structures, bond angles, geometry and shapes of molecules and molecular ions. Definitions/Concepts/Theories/Formulas Chapter 9 1. Ionic Bonding- the complete transfer of valence electrons between atoms. It is a type of chemical bond that generates two oppositely charged ions. In ionic bonds, the metal loses electrons to become a positively charged cation, whereas the non-metal accepts those electrons to become a negatively charged anion. 2. Covalent Bonding- a chemical bond that involves the sharing of electron pairs between atoms. The stable balance of attractive and repulsive......

Words: 869 - Pages: 4

Free Essay

Sistema de Archivo de Linux

...1.- ¿Es cada uno de lo siguiente una ruta absoluta, una ruta relativa, o una nombre de archivo simple? a. milk_co Nombre de archivo b. correspond/business/milk_co Ruta relativa c. /home/max Ruta relativa d. /home/max/literature/promo Ruta relativa e. .. No es nada f. letter.0610 Nombre de archive 2. Enumerar los comandos que puede utilizar para realizar estas operaciones: a. Haga su directorio home el directorio de trabajo b. Identifique el directorio de trabajo cd, pwd 3.- Si el directorio de trabajo es / home / max con una literatura subdirectorio llamado, dar tres conjuntos de comandos que puede utilizar para crear un subdirectorio clásicos nombrados en virtud de la literatura. También dé varios conjuntos de comandos que puede utilizar para quitar el directorio de los clásicos y su contenido. 1. mkdir /home/max/literature/classics 2. mkdir ~max/literature/classics 3. mkdir ~/literature/classics 4.- Las pantallas de utilidad df todos los sistemas de ficheros montados junto con información sobre cada uno. Utilice la utilidad de df con la opción (legible)-h para responder a las siguientes preguntas. A. ¿Cuántos sistemas de archivos se montan en el sistema Linux? B. ¿Qué sistema de archivos almacena el directorio de inicio? C. Suponiendo que su respuesta a ejercer 4a es dos o más, intento de crear un vínculo físico a un archivo en otro sistema de archivos. ¿Qué mensaje de error hacer se obtiene? ¿Qué sucede cuando se intenta crear un enlace......

Words: 1347 - Pages: 6

Free Essay

Sistema de Gestion de Almacenes

...y Sistema de Información en Gestión de Almacenes 1ª Sesión: FUNCIONES Y OBJETIVOS EN LA GESTIÓN DE ALMACENES 1ª Sesión: Funciones y objetivos en la gestión de almacenes Índice de la sesión 1.1 Presentación del módulo automatización y sistema de información en gestión de almacenes 1.2 Planteamiento de un caso práctico: Diseño de un Almacén 1.3 Definición de almacén y tipos de almacenes 1.4 Medios auxiliares de carga (MACs) Maestria en Supply Chain Automatización y Sistemas de Información en Gestión de Almacenes Nº Entrega: 1 Pág. 2 1ª Sesión: Funciones y objetivos en la gestión de almacenes Presentación del Profesor Jesús Majem Tarruella Ingeniero Industrial Superior por la UPC, Master de Administración de Empresas (MBA) por EAE, Master en Logística Integral por el ICIL. Quince años de experiencia como consultor de empresas Doce como socio de AB Brain, Ingeniería Logística. Especialista en SCM y Logística. Datos de contacto: jmajem@abbrain.com Skype: jmajemt Linkedin: Jesús Majem Maestria en Supply Chain Automatización y Sistemas de Información en Gestión de Almacenes Nº Entrega: 1 Pág. 3 1.1 Presentación del módulo sistemas de información en Gestión de Almacenes Maestria en Supply Chain Automatización y Sistemas de Información en Gestión de Almacenes Nº Entrega: 1 Pág. 4 1.1 Presentación del módulo Gestión de Almacenes 1.- Objetivos y premisas VIDEO ALMACÉN IKEA Maestria en Supply Chain Automatización y Sistemas de......

Words: 6485 - Pages: 26

Free Essay

Sistemas de Control de Gestion

...naturaleza de los sistemas de control de gestión El objeto de este libro es la implantación de estrategias. En particular, se aportan conocimientos, ideas y habilidades analíticas relacionadas con la forma en que los directores ejecutivos diseñan e implantan los sistemas gerenciales permanentes con los que planean y controlan el desempeño de la empresa. Los elementos de los sistemas de control de gestión son: planeación estratégica, presupuestación, asignación de recursos, medición del desempeño, evaluación y recompensas, designación de centros de responsabilidad y fijación de precios de transferencia. El libro se centra en los conceptos de estrategia, comportamiento organizacional, recursos humanos y responsabilidad gerencial. Ejercer el control administrativo es una obligación de cualquier organización descentralizada. Por un lado, se afirma que los sistemas de control de gestión tienen que concordar con la estrategia de la empresa. Esto significa que la estrategia se establece primero a través de un proceso formal y racional, y que luego ésta dicta el diseño de los sistemas administrativos de la empresa. Otra opinión es que las estrategias surgen por experimentación, sobre la cual influyen los sistemas administrativos de la empresa. Desde este punto de vista, los sistemas de control de gestión afectan el desarrollo de las estrategias. Vamos a considerar los dos puntos de vista, así como sus implicaciones para el diseño y la operación de los sistemas......

Words: 24916 - Pages: 100

Free Essay

Estudio de Vida Util de Filetes de Sabalo

...DETERMINACIÓN DE LA VIDA ÚTIL DE FILETES DE SÁBALO (PROCHILODUS LINEATUS) REFRIGERADOS CON HIELO EN ESCAMA Y FILETES ENVASADOS AL VACÍO REFRIGERADOS. Dr. Diego Domínguez Parolin1 Dr. Agustín Saibene García2 1 Doctor en Ciencias Veterinarias, Facultad de Veterinaria-UdelaR. diegodom1@hotmail.com 2 Doctor en Ciencias Veterinarias, Facultad de Veterinaria-UdelaR. agustins87@hotmail.com 1. INTRODUCCION Los actuales conocimientos de los procesos del deterioro de los pescados de agua dulce son pobres comparados con los que se tienen para pescados marinos. En el desarrollo de este proceso tiene lugar la pérdida progresiva de la frescura y calidad del pescado. Ello se produce a través de una serie de modificaciones sensoriales, autolíticas y bacteriológicas, que conducirán finalmente al rechazo por parte del consumidor. Para que estas modificaciones ocurran más lentamente y prolongar la vida útil del pescado es imprescindible la utilización de métodos de conservación. Los más utilizados en la industria pesquera son: el enfriamiento, la congelación, el enlatado, la salazón, el ahumado y el secado. La reducción de la temperatura como medio de preservar el pescado y los productos pesqueros tiene una gran importancia a nivel mundial, tanto para los mercados locales como para la exportación. El método más utilizado para la preservación de filetes frescos se basa en la aplicación de hielo en escama. Como alternativa a ello se puede considerar el envasado al vacío...

Words: 4205 - Pages: 17

Free Essay

Ion Exchange

... ion exchange Process in which ions of one substance are replaced by similarly charged ions of another substance. In water softening, for example, the hardness causing calcium and magnesium ions are replaced by non- hardness causing hydrogen and sodium ions by passing the hard water over an ion-exchange resin. also a good example is H+ and Na+ Ion exchange (IX) processes are reversible chemical reactions for removing dissolved ions from solution and replacing them with other similarly charged ions. In water treatment, it is primarily used for softening where calcium and magnesium ions are removed from water; however, it is being used more frequently for the removal of other dissolved ionic species. In a cation exchange process, positively charged ions on the surface of the IX resin are exchanged with positively charged ions available on the resin surface - typically sodium. Water softening is the most widely used cation exchange process. Similarly, in anion exchange negatively charged ions are exchanged with negatively charged ions on the resin surface - typically chloride. Contaminants such as nitrate, fluoride, sulfate, and arsenic, as well as others, can all be removed by anion exchange. The exchange medium consists of a solid phase of naturally occurring materials (zeolites) or a synthetic resin having a mobile ion attached to an immobile functional acid or base group. Both anion and cation resins are produced from the same basic organic polymers but they differ in the......

Words: 274 - Pages: 2

Free Essay

Lithium Ion Industry

...Ph.D., Senior Analyst October 2015 Lilia Xie, Research Associate Christopher Robinson, Research Associate Research Sample Executive Summary Today’s Li-ion batteries are under intense pressure to evolve, leading to longerrunning electronics, cheaper electric vehicles, and a market for stationary storage; through our analysis, we find that: The biggest growth in batteries will actually come from gradually evolving Li-ion batteries, through incremental innovations like higher-voltage cathodes and electrolytes, paired with higher-capacity active materials like silicon-containing composites Next-generation batteries must wait until nearly 2030 to gain noteworthy market share – around then, solid-state batteries will win about $3 billion in transportation and $2 billion in electronics; lithium-sulfur will capture market share, too, though its growth will be slower Early adopter markets will be key – we recommend focusing on military, wearables, IoT 100% 80% Battery type 60% market share in 40% transportation 20% 0% Li-ion Advanced Li-ion Lithium-sulfur Solid-state 2 Research Sample Table of contents Landscape 4 Evolving Li-ion will be tough to beat, thanks to advanced cathodes and more 6 Applications will continue to demand more than what advanced Li-ion can provide 9 Next-generation battery options are many, and vary by application type 13 Analysis 20 Next-generation batteries will first start to......

Words: 1894 - Pages: 8

Free Essay

Additives for Lithium Ion Batteries

...최종보고서 한양대학교 윤후영 연구제목: Preparation of high quality conductive material for Li-ion battery 실험 목표 본 연구에서는 기본적으로 섬유의 형성성이 좋은 PAN계 electrospun 섬유를 기반으로 하여 안정화, 탄화 한 후, 그 표면에 결정성의 열분해 탄소를 코팅한 후, 이를 다시 2400oC-280oC 열처리하여 섬유상의 전지 도전재를 제조하는 연구이다. 본 연구는 표면에 코팅된 pyrocarbon이 고온 흑연화 과정에서 PAN계 electrospun 탄화 섬유와는 다른 수축율을 지는 것에 의해 발생하는 응력을 이용하여, 보다 높은 흑연화 특성이 얻어짐으로써 보통 흑연화 과정만 거친 PAN계 electrospun에 비해 높은 전기전도성을 띌 것으로 기대한다. 실험 방법 중간 보고서에서 보고한대로 전기 방사한 PAN 섬유의 섬경을 800nm~1000nm로 맞추어 실험을 진행하려 했지만 생각보다 잘 되지 않고 시간이 부족한 관계로 방사가 잘되며 최대한 두꺼운 섬경을 가진 조건으로 실험을 마저 진행을 하였다. 방사의 조건은 tip의 inner diameter가 0.9mm, 길이가 18mm인 needle을 사용하였으며 tip-to-collector distance(TCD)는 15cm로 실험하였다. 용액은 PAN/DMF 12wt%의 농도로 하였으며 flow rate와 voltage는 각각 3ml/h 와 25kV로 하였다. Collector의 rotating speed는 100rpm, spinneret의 폭과 속도는 각각 100mm와 10mm/s로 설정하였다. 이렇게 제조된 섬유의 SEM 사진에서 100개를 무작위로 선택하여 측정한 결과 평균 395nm의 섬경을 얻었다. Bead는 존재하지 않은 깨끗한 섬유상의 결과물이 나왔다. 위의 방법으로 전기 방사하여 얻어진 알루미늄 호일 한 장에서의 샘플의 크기는 길이: 60cm 폭: 12~15cm 로 측정되었다. 이 한 장의 샘플을 4등분하여 자른 후 길이: 30cm 폭: 4.5cm로 자른 후 길이: 4.5cm 폭: 2~3cm 정도로 말아서 사용하였다. 석영 보트 위에 총 2개의 샘플이 얹혀지고 이를 길이가 60cm 인 전기로를 이용하여 안정화시켰다. 안정화 조건은 모두 200cc/min의 air 분위기에서 승온 속도 1oC/min으로 300oC까지 승온 후 300oC에서 1시간 유지하여 안정화 시켰으며 cooling 역시 air 분위기하에서 진행되었다. Pyrocarbon coating은 길이가 30cm인 짧은 전기로에서만 할 수 밖에 없었기 때문에 안정화시킨 샘플 2개중 하나만 석영 보트 위에 올려서 코팅하였다. 200cc/min의 Ar 분위기에서 5oC/min의 승온 속도로 850oC까지 승온 후 850oC에서 Ar 가스를 끄면서 200cc/min의 CH4 가스로 교체하고 1, 2, 3시간 유지시켜주었다. 목표시간의 코팅 후 cooling은 다시 CH4 가스를 끄고 200cc/min의 Ar 가스로......

Words: 1129 - Pages: 5

Free Essay

Analisis de Agua

...UNIVERSITY OF PUERTO RICO RECINTO UNIVERSITARIO DE MAYAGÜEZ QUÍMICA AMBIENTAL QUIM 3085 Prof. Maritza De Jesús Echevarría, M.Sc. Sección _040_______ Fecha:_28/03/2011__ Asignación # __2___ Título de la asignación Agua de la AAA y Eldorado Natural Springs Water Análisis del agua potable del pueblo de Añasco |Contaminantes regulados detectados | |Contaminante |Resultado (valor) | |Cianuro (ppb) |1 | |Fluoruro (ppm) |0.07 | |Nitrato (como nitrógeno) (ppm) |0.86 | |Cloro residual (ppm) |2.19 | |2, 4 D (ppb) |0.22 | |Di (2-etilhexil) talatos (ppb) |0.23 ...

Words: 729 - Pages: 3